Özellikle Gıda işletmeleri başta olmak üzere bir çok firmanın haşere böcek kemirgen ilaçlama hizmeti alması zaruridir. Bakanlıkça Gıda işletmelerinin haşere ilaçlama hizmeti periyotu 1 ay olarak belirtilmiştir.
Amerika ve Avrupa’da haşere ilaçlama hizmeti (Pest Control) 20. yüzyılın başlarından itibaren üzerinde çalışılmış ve uzun bir dönemdir haşere ilaçlama hizmeti bir bilinç olarak yerleştirilmiştir. Gıda sektöründeki yeniliklerle beraber Haşere ilaçlama hizmeti de (Pest Control) kendini geliştirmiş ve şu anda dünya üzerine yayılmış profesyonel şirketler aracılığıyla haşere ilaçlama hizmeti verilmektedir. İlaç üretici firmalar da kendini sürekli olarak geliştirip sadece hedef canlı için öldürücü olan diğer canlılar ve insanlara zararsız olan ilaçlar geliştirmektedir.
Türkiye’de haşere ilaçlama bilinci henüz oluşmadığı için bir çok işletme buna gerek görmemektedir. Firma olarak bizi de zor duruma sokan bilinç oluşmaması, sektördeki tüm ilaçlama firmalarının genel problemidir.
İlaçlama hizmeti genel olarak bir koruyucu hizmettir, işletmede var olan haşereyi öldürmek değil, amaç işletmeye dışarıdan haşere girişini baştan kesmektir. Gerekli koruyucu önlemleri almak ilaçlamanın ilk hedefidir.
Türkiye’deki gıda işletmelerinin haşere ilaçlama hizmeti bilinci neden oluşmamaktadır ?
Gıda işletmelerine haşere ilaçlama hizmeti hakkında gerekli bilgiyi verecek yetkili kamu kurumlarının olmaması
Düzenli bakanlık denetimlerinin azlığı
Mevcut ekonomik problemler
Gıda sektöründeki eğitim yetersizliği. Gıda işletmeleri ruhsat aşamasındayken çalışanlara ve firma sahibine detaylı hijyen bilgileri ve ilaçlama konusu anlatılmalıdır. Temel hijyen konuları bakanlıkça verilmesine rağmen, üstünkörü yapılan eğitimler sahada pek işe yaramamaktadır.
Yapısal problemler ; İşletme sahibi yapısal problemlerden dolayı ilaçlamanın etkili olmayacağını ve yapı problemlerini gideremedik ten sonra hizmet almanın gereksiz olduğu düşünmektedir.
İşletmenin ilaçlamayı bende yapabilirim düşüncesi, ilaçlama firmasına vereceği paranın çok olduğunu düşünmesi.
İlaçlamanın sadece böcek veya kemirgen olduğunda yapılması gerektiğini düşünen firma sahibi. Buda eğitim yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.
Periyodik ilaçlama hizmeti alması gerekenler ve periyot ne olmalıdır ?
Gıda üretim işletmeleri (lokantalar, restaturantlar, büfe, fırın, pastane, cafe, catering firmaları, her tür gıda satış ve üretimi yapılan yerler, fabrikaların yemekhane gibi alanları). En az ayda 1 ilaçlama hizmeti alması kanunen zorunludur.
Gıda satış yerleri (marketler vb.):
Site ve benzeri toplu yaşam alanları : Yılda ortalama 3-4 kez haşere ilaçlaması alması tavsiye edilir.
Alış veriş merkezleri : Aylık en az 1 defa ilaçlama gerekir.
Hastane ve benzeri sağlık kuruluşları: Ayda minimum 1 kez.
Park ve bahçeler : Senede 3-4 kez
Otel, hotel, pansiyon, öğrenci yurtları ve benzeri alanlar: Ayda minimum 1 kez
Okul, dershane ve benzeri eğitim kurumları: Yılda 3-4 kez
Bireysel daireler, villalar, çiftlik evleri : Yılda 3-4 kez
Depolar, haller ve ambar gibi alanlar : Ayda 1 kez
Tam keşif & Doğru tespitler & Doğru çözümler
İşletme veya firmanızın haşere, böcek, kemirgen problemlerinin ilk keşfi mühendislerimiz aracılığıyla yapılır. Gelecek ekipte bir çok konuda deneyim sahibi Kimya Mühendisimiz keşfi yapar. Keşif sonrası doğru tespitler sunar ve sizlere doğru çözümler aktarılır.
Her işletme kendine özgü bir çalışma şekline sahiptir. Bir yerde uygulanan yöntem, diğer yerlerde işe yaramayabilir. Bu yüzden keşifte çeşitli konularda sektörleri bilen, fiziksel ve çevresel konulara vakıf kişilerin keşfi yapması uygundur.
Entegre Haşere kontrolü için uyguladığımız temel işlemler aşağıda sıralanmaktadır.
İşletmedeki mevcut durumu analiz etmek, hangi haşere gruplarının nerelerde aktif olduklarını tespit etmek
Haşerelerin neden kaynaklandığı, hangi problemlerden ötürü işletme haşerenin olduğunu tespit etmek. Genelde yapısal eksiklerden kaynaklanmaktadır. Biz yapısal eksikler konusunda gerekli bilgileri müşterilerimize vermekteyiz. Kaynağı çözmeden, problemi çözemezsiniz
İşletmedeki riskli alanların tespitini yapmak. Sağlık sorunlarına yol açabilecek alanların tespiti. Maddi zararlara yol açabilecek yerlerin tespiti.
Daha önce haşere kontrolünde kullanılan malzeme ve uygulamaların tespitini yapmak. Sorunlu uygulamalar mevcut sorunlara yol açmaktadır ve çözümü zorlaştırmaktadır.
Tüm bu gözlemler sonucu uygun çözüm yollarını müşteriyle paylaşmak ve uygun çözüm yolunu iletmek.